Dit is het verhaal van mevrouw Spanjaard. Zij was ten einde raad. Iedere keer als ze de deur uitstapte, was ze bang om de buurman tegen het lijf te lopen. Ze voelde zich niet langer prettig in haar eigen huis en buurt. Dat kwam zo: de buurman hield er nogal van om 's avonds laat flink uit zijn dak te gaan met zijn favoriete housemuziek.


De bassen dreunden dan door de muur haar huis binnen. Die bezorgden haar niet alleen hoofdpijn, maar ook slapeloze nachten. Ook had de buurman de neiging om zijn hond los te laten lopen. Die deed dan prompt zijn behoefte bij haar op de stoep. Ze ergerde zich groen en geel en had hem al een paar keer gevraagd om hier op te letten. En of hij de muziek niet wat zachter kon zetten. Daar reageerde de buurman eerst wat nors op en de laatste keer zelfs agressief. Nu was ze bang van hem geworden. Ze vond hem ook wat eigenaardig, omdat hij zulke vreemde kleren aanhad en van die rare snuiters op bezoek kreeg. Ze durfde hem niet langer aan te spreken. Terwijl ze de overlast eigenlijk niet meer kon verdragen.

 

Op het matje

In een vlaag van paniek belde ze naar de woningbouwvereniging. Konden zij niet wat aan de kwestie doen? Konden ze de buurman niet op het matje roepen en hem dreigen met huisuitzetting? De woningbouwvereniging adviseerde haar om bij Buurtbemiddeling aan te kloppen. Daar proberen onpartijdige bemiddelaars twee ruziënde buren weer aan de praat te krijgen en een oplossing voor het probleem te zoeken.

 

Ze belde met Buurtmiddeling en had een eerste gesprek. Toen ze hoorde dat het de bedoeling was om samen met de buurman rond de tafel te gaan zitten, schrok ze wel. Zou hij niet vreselijk tekeer gaan en haar uitmaken voor van alles en nog wat ? En zou zo'n bemiddeling wel helpen?  Ze besloot het erop te wagen. Met lood in haar schoenen ging ze naar het gesprek. De buurman was gekomen en er zaten twee bemiddelaars bij. Ze mochten om de beurt hun verhaal vertellen. De buurman werd inderdaad steeds driftig en begon te schreeuwen, maar de bemiddelaars grepen dan direct in.

 

Dierenmishandeling

Ze probeerden uit te vinden waarom de buurman toch zo boos op haar was. Zij had hem toch niets misdaan? Het bleek dat hij gevallen was over een folder die zij een keer bij hem in de bus had gedaan. Het was een folder over dierenmishandeling en de buurman vatte dit op als een persoonlijke aanklacht. Hoe kwam zij erbij dat hij zijn hond mishandelde? Hij vond het een grove belediging. Zij had het wel een beetje als een pesterij naar hem bedoeld. Omdat hij zijn hond altijd maar los liet lopen, zodat die bij haar op de stoep poepte. Ze wist niet dat hij hier zo van overstuur was geraakt. De buurman gaf aan dat hij sinds die folder ook geen rekening meer met haar wenste te houden. Dus draaide hij zijn geluidsinstallatie nog enkele decibellen hoger. Een beetje terug pesten dus. Zij was niet te beroerd om tegen hem te zeggen dat het kinderachtig van haar was. Toen ontdooide de buurman wat. Zijn grootste kwaadheid ebde weg.

 

Afspraken

Vanaf dat moment probeerden de bemiddelaars te kijken hoe ze er samen uit konden komen. Ze hebben afgesproken dat de buurman de muziek na elf uur 's avonds zacht zet en dat hij de hond in de gaten houdt. Zij duwt niet langer achterbaks folders bij hem in de bus. Maar het belangrijkste voor haar is dat zij en de buurman elkaar weer kunnen groeten. En dat ze niet meer schichtig de deur uit hoeft te glippen.

 

Bij Buurtbemiddeling bestaat geheimhouding. Bovenstaand voorbeeld komt uit een andere gemeente in Nederland. De namen en omstandigheden zijn vanwege de privacy veranderd.

 

Heeft u overlast van uw buren of bent u verwikkeld in een burenruzie? Bel of mail naar Janine Luijk, coördinator Buurtbemiddeling, (0182) 331 100 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Buurtbemiddeling is gratis. Lees de folder en kijk ook op www.participe.nu/buurtbemiddeling

beter een goede buur

Contact

Woningstichting Gouderak 
Kranepoort 4a

2831AK Gouderak
 
 tel icon 088 022 59 00
 
 email icon Mail ons
 
 reperatie icon Reparatieverzoek
 

Nieuws